Habit stacking | HOE BOUW JE MAKKELIJKER GEZONDE GEWOONTES?

Verandering begint met...

Actie! Hoe klein het ook mag zijn, actie brengt beweging, uitdaging en verandering met zich mee!

“Een doel zonder actie is gewoon een plan, een idee in je hoofd, een droom en dromen kunnen we de hele dag doen zonder een stap vooruit te komen.”



Je kent het vast wel. Je wilt gezonder gaan eten, vaker naar de sportschool, thuis meer rekken, yoga doen of gewoon meer bewegen in het algemeen. Maar heb je daar wel tijd voor? Ik zie je al denken "Hoe past dit nou tussen m'n werk, kids, partner, huisdieren, hobbies en vrije tijd?".

Het daadwerkelijk aan leren van een nieuwe gewoonte is soms een moeizaam proces van vallen en opstaan. In het begin kost het je nog veel energie en focus om bewust keuzes te maken waardoor het soms gewoon echt niet lukt. Op de praktijk horen we vaak

'Het zit gewoon nog niet in mijn systeem om mijn oefeningen thuis te doen'

Maar hoe krijg je het wél in je systeem?

Één van de makkelijkste manieren om een nieuwe patroon aan te leren is een strategie genaamd 'habit stacking'. Een bestaande gewoonte gebruiken om een nieuwe gewoonte te leren. Je gebruikt in feite momentum van een bestaande gewoonte om een nieuwe gewoonte te initiëren.

  • Sta je te wachten op de koffie apparaat, waterkoker, magnetron of terwijl je aan het koken bent? Dit is een perfect moment om oefeningen te doen! Doe je squats, pushups, planks of noem maar een willekeurige oefening die je wilt doen. Je staat anders zo een paar minuten wachten, zonde!

  • Zet je Netflix of de TV aan na een lange dag werken? Dit is een perfect moment om een stretch routine te doen. Yoga matje voor de TV en rekken maar, heb je ook nog een beetje afleiding van het rekken.

  • Veel tijd kwijt aan file rijden of reizen in het algemeen? Dit is een perfect moment om een luisterboek aan te zetten of naar een podcast te luisteren over iets waar je graag meer over wilt leren.

  • Huishouden aan het doen? Gebruik de momentum van actief bezig zijn om meteen daarna naar de sportschool te gaan of een work-out routine thuis te doen.

Dit zijn een aantal simpele manieren om het momentum van een bestaande gewoonte te gebruiken om meteen een nieuwe gewoonte te initiëren. Je kan het in tal van verschillende manieren toepassen.

Denk aan iets wat je al doet en iets wat je wilt doen en kijk of je ze kan koppelen:

“Als ik …. doe, dan doe ik … tijdens/daarna “

Herhaal dit een paar weken en je zult merken dat je naar verloop van tijd geen moeite hebt om je nieuwe gewoonte los te koppelen omdat het dan in je systeem zit. Je kan het dan als losse gewoonte doen (mits je het op andere momenten zou willen doen)!


Ik weet zeker dat jij dit op een manier kan toepassen om iets in je leven te veranderen! Ik ben benieuwd hoe deze ‘habit stacking’ je helpt en welke gewoontes je aan elkaar hebt gekoppeld! Drop een comment hieronder, onder onze Instagram post (@performancefysio) of tag ons in je story op Instagram als dit je heeft geholpen!

Succes!


Maurits KoolComment