Met deze 4 polissen zit je goed voor 2020!

Het eind van 2019 is in zicht en de maand van een nieuwe zorgverzekeraar of polis kiezen is weer aangebroken. Voor velen is het een klus die tot het einde van de december maand wordt uitgesteld en op het laatste moment nog even wordt geregeld, of vaak ook wordt vergeten. Echter is het voor komend jaar van belang om de tijd te nemen en uit te zoeken welke polis jij wil voor 2020.


Waarom is het NU zo belangrijk?

Er is het afgelopen jaar enorm veel actiegevoerd vanuit onze beroepsgroep om de zorgverzekeraar onze ontevredenheid te laten voelen. Zelfs zijn er gesprekken met de minister van Gezondheidszorg geweest en dachten we dat het zijn vruchten heeft afgeworpen. Echter is niets minder waar gezien de grote ZV’s ja zeiden en nee doen. Veel pakketten zijn uitgedund, tarieven zijn weer nauwelijks veranderd voor de fysiotherapeut en sommige ZV’s hebben zelfs hun vergoeding voor ongecontracteerde zorg verlaagd tot onder het wettelijk vastgestelde minimum. Voor 2020 is het daarom wel degelijk belangrijk je te verdiepen in welke polis je kiest.

Welke polissen zijn er?

In de basis verzekering zijn er 3 polissen:

  • Budgetpolis

  • Natura polis

  • Restitutie polis

Alleen de restitutie polis geeft jou als consument een vrije zorg keuze. Dit houd in dat je de kosten voor je therapie 100% vergoed krijgt (mits er gewerkt wordt met een marktconform tarief). Echter valt fysiotherapie buiten de basis verzekering, en dit is waar het uitzoek werk begint.

Heb je een basis restitutiepolis en sluit je een aanvullend pakket af dan betekent dit niet perse dat je aanvullende verzekering ook een restitutie polis is. Dit betekent dus dat jij geen recht hebt op vrije zorg keus in de aanvullende verzekering. Dit heet een zogenaamde ‘combinatiepolis’ en wordt vaak in de kleine letters vermeld.

Ook niet alle restitutie polissen vergoeden 100% van het betaalde bedrag. Er wordt dan een ‘marktconform tarief’ gehanteerd, echter bepaald iedere zorgverzekeraar zijn eigen ‘marktconform tarief’. Het verschil tussen die van Menzis (25,- per consult) en DSW (30,- per consult) heeft al een enorm groot verschil voor je vergoeding per behandeling. Controleer dit zorgvuldig bij jouw verzekeraar!

Welke zorgverzekeraars raden wij aan?

Wij raden je aan om eens te kijken naar polissen bij de volgende zorgverzekeraars:

  • UMC | Bij UMC krijg je 100% vergoeding met uitzondering van onredelijk hoge bedragen. Je krijgt bij ons een consult volledig vergoed!

  • DSW | DSW geeft een ruime vergoeding bij ongecontracteerde zorg, zo ook bij Fysiotherapie. In 2020 krijg je 30,- vergoed bij een consult met ons. Ruim boven de gemiddelde 23,- tot 25,- bij andere zorgverzekeraars.

  • Nationale Nederlanden | Ook bij Nationale Nederlanden krijg je 30,- tot 100% van het bedrag vergoed afhankelijk van je pakket en met uitzondering van onredelijk hoge bedragen. Bij NN krijg je een behandeling bij ons 100% vergoed.

  • ONVZ | Bij ONVZ krijg je 100% ongecontracteerde zorg met uitzondering van onredelijk hoge bedragen. Wij vallen daar niet onder, waardoor je een behandeling bij ons volledige vergoed krijgt.

Deze zorgverzekeraars geven een goede tot bijna volledige vergoeding van ongecontracteerde fysiotherapie. Hier weet je dat je in ieder geval goed zit met je polis bij vrije zorgkeus.

Welke raden we af als het gaat om ongecontracteerde zorg en vrije zorgkeus?

  • VGZ, Unive, Bewust, Zekur

  • Menzis

  • CZ


Vragen?
Heb je nog vragen aan de hand van deze blog of kom je er niet helemaal uit? Stuur ons je vraag via de mail info@performancefysio.nl. Succes met een nieuwe polis uitzoeken!

Maurits Kool1 Comment