Slaapproblemen | Dit zijn de cijfers en wat je eraan kunt doen!

Slaap, je doet het elke nacht weer, sterker nog het is ongeveer 30% van je totale dagbesteding. Aan het einde van je leven zal je ongeveer 25 jaar slapend hebben doorgebracht. Best gek als je erover nadenkt dat je iets zo veel doet en er tegelijkertijd zo weinig aandacht aan besteed. Dat is precies waar het dilemma ligt, wat moeten we er nou over weten? We nemen slaap voor lief, onbewust weten we dat het belangrijk is, waarom zouden we anders zo veel uren slapend doorbrengen?


Slaapproblemen: cijfers en onze eigen peiling. 

Volgens jaarlijks onderzoek van het CBS had 21% van de Nederlandse bevolking problemen met slapen in 2017. Een percentage dat in 2018 is gestegen naar 25% en naar verwachting alleen nog maar meer gaat stijgen. Cijfers voor 2019 zijn nog niet bekend en daarom hebben wij onze eigen volgers op social media een vragenlijst laten invullen om een beter beeld over slapeloosheid te krijgen (klik hier om zelf de vragenlijst in te vullen) binnen ons eigen netwerk van volgers. We waren, ondanks de cijfers van het CBS en andere onderzoeken, verrast over hoeveel mensen volgens de vragenlijst binnen de categorie “milde klinische slapeloosheid” vielen. Middels 7 simpele vragen over slaap en slaapproblemen score je je slaap en zie je in welke categorie je valt. Onze vragenlijst is op moment van schrijven 183x ingevuld, hieronder staan de resultaten. 

image_preview.png

Score indeling:

0-7 geen klinisch significante slapeloosheid
8-14 minimale slapeloosheid
15-21 milde klinische slapeloosheid
22-28 ernstige klinische slapeloosheid


Een groot deel van de scores zijn geconcentreerd rondom de overgang naar milde klinische slapeloosheid. Al val jij in deze categorie, betekent het dat er veel ruimte is voor winst. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van slapeloosheid. Het belangrijkst is om niet te onderschatten dat het iets is wat langzaam over een langere periode ontstaat. Een verstoord ritme is niet iets wat van het een op het andere dag ontstaan. Maar laten we het eerste hebben over wat de gevolgen en symptomen van slapeloosheid zijn voordat we je tips geven wat je eraan kunt doen.

Symptomen

We kunnen de symptomen van slapeloosheid en een verstoord slaapritme splitsen in 1) wat voor effect heeft het op je slaap en 2) wat voor effect heeft het op jouw dagelijks leven en functioneren.

Effect op jouw slaap:

  • Moeite met inslapen, je ligt uren in bed voordat je eindelijk in slaap valt

  • Moeite met doorslapen, je wordt vaak wakker ‘s nachts en heb moeite om aan een stuk door te slapen. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, 1 oorzaak kan te maken hebben met je ritme en je melatonine productie (je slaaphormoon).

  • Moeite met uit bed komen, je wekker gaat maar het lukt je na 5x snoozen nog steeds niet eruit te komen. Ook dit kan te maken hebben met je slaaphormoon productie. Meer hierover in de volgende blog. 

Effecten van je slaapproblemen:

  • Concentratie en alertheid verlies

  • Vermindering van je vermogen tot redeneren en problemen op te lossen

  • Je inschattingsvermogen wordt minder

  • Korte termijn geheugen wordt aanzienlijk beïnvloed

  • Je libido kan verminderen icm verminderde aanmaak van andere groeihormonen

  • Enorm slaap tekort en langdurige slaapproblemen kunnen zelfs leiden tot depressie en angststoornissen.

  • Slaapproblemen kunnen de kans op hart en vaatziekte, hartproblemen en ongelukken verhogen.

Veel van je fysieke en mentale herstelprocessen vinden plaats tijdens het slapen, vooral het laatste is enorm belangrijk voor mentale helderheid, focus en humeur. Op langere termijn zijn slaapstoornissen enorm slecht voor je herstel, je progressie qua training, vermogen om te focussen tijdens je studie en op langer termijn kan het bijdrage aan hormonale en immuunsysteem disbalans.

Klinkt allemaal vast heel logisch als ik het zo uitleg en op een rijtje zet. Echter komt het keer op keer voor in de praktijk dat patiënten, onbewust of soms zelfs bewust, slaapstoornissen hebben.

“Hoe realistisch is het om optimaal herstel van een blessure of pijnklachten te verwachten als iets zo fundamenteels niet op order is?

Om beter te presteren, of van een blessure af te komen, of om je chronische pijn te beïnvloeden is je herstelvermogen het eerste waar je aan moet willen werken!

3 simpele tips om mee te beginnen:

  • Ritme, probleem een vast ritme te creëeren wanneer je of naar bed gaat, of wanneer je opstaat. Je lichaam houdt van patronen en ritmes. 

  • Donker, zorg dat je slaapkamer donker is, pik donker.

  • Geen afleidingen, denk aan: geen huisdieren op je kamer, genoeg ruimte tussen jou en je partner, geluid uit. Leg je telefoon eens in de woonkamer en gebruik een old-school wekker om jezelf wakker te maken. 

In de volgende blog gaan we dieper in op hoe slaap überhaupt werkt, wat je kan doen om beter te slapen en vooral waarom. Probeer de bovenstaande tips minimaal 2 weken en houdt bij wat het voor effect heeft op je slaap en je dagelijkse prestaties. 

Maurits KoolComment