5 tips om je wintersport door te komen met een blessure!

Waarschijnlijk ben je nu al aan het genieten van een wel verdiende wintersport of moet je nog een weekje op de sneeuw wachten. Stel je voor, het is je derde ski of snowboard dag. Je hebt al uren op de pistes gestaan en heerlijk wat daling in de benen. Iedereen geniet volop. Maar naast alle mooie momenten en omgevingen is het ook van belang om naar je lichaam te luisteren. Al die uren bezig zijn, naar de après-ski en gezellig bezig zijn hebben een impact op je spieren en gewrichten. Wat nou als je de pech heb dat je valt op de piste, of dat je een overbelasting krijgt tijdens je wintersport? In deze blog geef ik je 5 tips hoe je ermee om kan gaan!


Voorkomen is beter dan genezen

Vele wintersporters onderschatten dat het lichaam gemiddeld vijf uur per dag zeer actief bezig is om jouw veilig over de pistes te laten glijden. Ben je vermoeid, of heb je enkele pijntjes, word je overgehaald om toch nog enkele afdalingen te nemen terwijl je eigenlijk bekaf bent? 

Dan is het verstandig om rustiger aan te doen. Als het lichaam vermoeid is, kan het minder kracht geven en is jouw reactievermogen ook minder.

Bedenk voor jezelf:

  • Hoe voelt je lijf/spieren/gewricht aan?

  • Hoe erg is je spierpijn op een schaal van 0= niks en 10= heel erg?

  • Is het verstandig om nog drie afdalingen te pakken, of kan ik beter terug naar het chalet of hotel?

Je kan je voorstellen dat je door uitputting verkeerde keuzes maakt op de pistes waardoor de kans op een blessure groter wordt. Wat nou als je de pech heb dat je valt op de piste, of dat je een overbelasting krijgt? 


Hoe overleef ik mijn wintersport met een blessure?

  • 1. Stijve spieren door een lange sessie op de piste?

    Probeer eens de couch stretch, 2x1 minuut per been, om je bovenbeen spieren te ontspannen. Je kan ook je partner, familie of vrienden lief aankijken en vragen of ze de spieren los kunnen masseren. Als er een masseuse in het hotel of dorp aanwezig is kan een massage tussendoor helpen. Doorbloeding d.m.v. massage kan helpen om de stijfheid te verminderen en je herstel een kleine boost te geven.

  • 2. Gebroken arm of pols en zit je in het gips?

    Blijf in beweging, ook met je arm, om de doorbloeding te stimuleren en je herstel op gang krijgen. Met een betere doorbloeding, is het herstel ook sneller. Ben je op de piste gevallen en vertrouw je het niet helemaal? Ga altijd voor de zekerheid langs de EHBO in de buurt en neem geen risico's. 

  • 3. Is het mogelijk om buiten te wandelen?

    Stil thuis zitten is nog nooit iemand beter van geworden. Frisse lucht en beweging doet wonderen (bewegen is het beste medicijn). Er zijn veel mooie wandelroutes in skigebieden. Ga erop uit en maak er het beste van terwijl je daar bent.

  • 4. Is het weer te slecht om buiten rond te wandelen?

    Check dan of er een sportschool, een hotel met fitness apparatuur of een wellness in de buurt is om toch nog in beweging te blijven of even lekker te relaxen!

  • 5. Ben je een echte pech vogel en weet je niet wat je echt wel of niet kan doen?

    Wij helpen je een handje met onze pechvogel-hotline. Stuur een berichtje op WhatsApp naar +31610979112 of stuur ons een DM op Instagram @performancefysio.

Wij wensen je veel plezier op de pistes en ga er niet vanuit dat jij een blessure krijgt met de juiste voorbereiding. Mocht dat wel het geval zijn, heb je nu in ieder geval een aantal tips om toch nog je wintersport door te komen. Moet je nog op wintersport en wil je weten wat je het beste qua voorbereiding kan doen? Of ben je net terug en heb je een blessure opgelopen?

Kom dan eens langs bij een van onze GRATIS Pijncheck voor advies op maat!

Sophie Verhorst1 Comment